Защо да НЕ правим кардио всеки ден?

2 Юни 2020г.

Защо да НЕ правим кардио всеки ден?

Без кардио тренировка всеки ден

Различната гледна точка

Кардио тренировката е важна част от активния ни режим. Тя представлява всяка физическа активност, при която се повишава сърдечния ритъм. Тя може да бъде аеробна или анаеробна в зависимост от усилията, които влагате в нея.

 

Кардио тренировката се състои от 3 зони:

Зона 1 -"зона за възстановяване" (recovery zone) - използвате 50-60% от своята енергия и повишавате сърдечния си ритъм с 65-75%. Това е т.нар. зона за горене на мазнини (fat burning zone), но истината е, че с ниска интензивност кардио тренировка не е особено ефективна.

Зона 2️ -аеробна зона, в която повишавате сърдечния си ритъм с 80-85%. В тази зона значително се увеличава горенето на калории.

Зона 3️ - анаеробна зона, с повишен 85-95% сърдечен ритъм. Най-ефективната зона, защото процесите протичат без кислород. Благодарение на увеличението на т.нар. EPOC effect (Energy Post Oxygen Consumption) твоя метаболизъм се засилва и остава в това състояние и след приключване на тренировката. Калориите, които горите, са на 100% от мазнините.
Пример за анаеробна тренировка са: табата, HIIT тренировка, спринт на къси разстояния и състезателно колояздене.

 

За да бъде ефективна твоята кардио тренировка трябва да се спазват някои правила:

  • Да променяте често интензитета на тренировката като продължителност и темпо
  • Да разнообразявате като използвате различни уреди за кардио тренировка
  • Да замените кардио тренировката със скачане на въже или HIIT тренировка.

·        

За да може успешно да активирате процеса на горене на мазнини, може спокойно да замените скучното едночасовото кардио с високоинтензивна интервална тренировка (HIIT). В тази тренировка редувайки къси интензивни анаеробни периоди с нискоинтензивни периоди за възстановяване, ще може да си спестите време и само за 15-20 мин. дневно 1/2 пъти седмично да постигнете по-добри резултати.

 

 

Коментари

Уебсайт в Alle.bg